Filmo „Juozas Jakavonis-Tigras“ pristatymas. Susitikimas su LR seimo nare A. Jakavonyte, skirtas Tremtinių ir politinių kalinių metams paminėti

Filmo_plakatas_Jurbarkui
Kategorija
Renginiai
Data
2023-05-19 17:30

Juozas Jakavonis-Tigras buvo vienas paskutiniųjų Merkinės būrio partizanų, paimtas priešų į nelaisvę, kankintas ir neišdavęs savo vadų Adolfo Ramanausko-Vanago bei Juozo Vitkaus-Kazimieraičio. Tigras išgyveno Magadano lagerius ir grįžo į Tėvynę. Lietuvai atgavus nepriklausomybę, aktyviai iki pat savo gyvenimo pabaigos rūpinosi Dainavos krašto partizanų atminimu, atkūrė partizanų vadavietės bunkerį savo gimtojoje sodyboje Kasčiūnų km., Merkinės sen. Dokumentiniame filme girdimos žiaurios partizano Tigro istorijos iš Jo paties lūpų. Tuo filmas ir unikalus, kad herojus pats papasakoja visą dramatišką savo ir Dainavos apygardos partizanų pasipriešinimo okupantams istoriją.

Filmo režisierius Valdas Babaliauskas filmo siužetą sukūrė sugretindamas A. Ramanausko-Vanago prisiminimus apie J Jakavonį -Tigrą su gyvu paties Tigro pasakojimu savo gimtojoje sodyboje Kasčiūnų kaime prie atkurto partizanų bunkerio-vadavietės. Filme pasakojama apie tai, ką patyrė partizanai gyvendami nuolatinėje rizikoje, persekiojami priešo, kaip išgyveno ginklo brolių praradimus, kodėl stojo ginti Lietuvos.

Filme kartu su J. Jakavoniu operatoriaus Vyto Jankevičiaus kameros pagalba nukeliausite į KGB rūmų rūsius, išgirsite kokius nežmoniškus kankinimus ir dramatiškus išgyvenimus patyrė Tigras ir kiti su Juo buvę partizanai. Sužinosite kaip lietuviai išgyveno tremtyje. Pamatysite daug vertingos archyvinės medžiagos iš Sibiro gulagų.

Šio filmo tikslas-realizuoti Juozo Jakavonio-Tigro svajonę, kad šios žiaurios gyvenimo knygos istorijos liktų gyvos žmonių širdyse meilės ir ištikimybės Tėvynei forma.

Filmas prasideda ir baigiasi Kryžkalnio memorialo atidarymo iškilmių vaizdais. Išvysite šimtus kryžių ant memorialinės sienos su dešimtimis tūkstančių pavardžių, tų kurie žuvo, kad mes būtume laisvi.

Filmas skiriamas Juozo Jakavonio-Tigro, išėjusio Anapilin 2021-11-23, ir visų Lietuvos partizanų atminimui, kurie niekada savo žiaurių istorijų mums nepapasakos...

Renginio metu bus renkama finansinė parama Juozo Jakavonio-Tigro paramos fondui. Gautas lėšas už filmo rodymą Tigro fondas panaudos partizanų (Juozo Jakavonio-Tigro, Petro Treigio-Trečioko, Vinco Ivanausko-Gegučio) ir jų vadų J. Vitkaus-Kazimieraičio ir A.Ramanausko-Vanago muziejui Kasčiūnų kaime,Varėnos r.,J.Jakavonio-Tigro sodyboje įkurti.

 
 

Powered by iCagenda